Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/46769

Title: Género y Alimentación en México en los Últimos Años: Una Revisión Documental
Authors: Valdes Bonilla, Mirelle
Asesor(es): Pérez-Gil Romo, Sara Elena
Keywords: Alimentación
Género
México
Licenciatura
Nutrición Humana
Issue Date: 2024
Publisher: Universidad Autónoma Metropolitana. Unidad Xochimilco
Abstract: In this text, we seek to organize, synthesize and analyze various documents published in Spanish on food and nutrition in Mexico that have been analyzed with the gender category from the year 1986 to the year 2022. A transversal bibliographic review is carried out, which involved examining of original articles, essays and book chapters published in printed or digital format, in Spanish and translated into Spanish, obtained from databases such as SciELO, Elservier, Google Academic, Redalyc, Researchgate, Dialnet and Medigraphic, digital libraries of the Autonomous University Metropolitan (BiDiUAM) and the Center for Research and Gender Studies (CIEG) and public libraries (UNAM Central Library, Vasconcelos Library, Ramón Pérez Villarreal Library of the UAM Xochimilco Unit). Among the results, a majority of texts were found that highlight the participation of women as responsible for food and which present inequality in this area compared to men. These texts provide us with examples of cases where women are responsible for others but leaves aside his own well-being. Likewise, there are very few texts that truly provide a gender focus regarding men in the field of food, this could also be another factor in these inequalities that occur in both sexes, a situation that It leaves a door open for future research.
En el presente texto se buco ordenar, sintetizar y analizar diversos documentos publicados en español sobre alimentación y nutrición en México que hayan sido analizados con la categoría de género del año1986 al año 2022. Se realizo una revisión bibliográfica de tipo transversal, la cual implico examinar de artículos originales, ensayos y capítulos de libros publicados en formato impreso o digital, en español y traducidos al español, obtenidos de bases de datos como SciELO, Elservier, Google Académico, Redalyc, Researchgate, Dialnet y Medigraphic, bibliotecas digitales de la Universidad Autónoma Metropolitana (BiDiUAM) y del Centro de Investigaciones y Estudios de Género (CIEG) y bibliotecas públicas (Biblioteca Central de la UNAM, Biblioteca Vasconcelos, Biblioteca Ramón Pérez Villarreal de la UAM Unidad Xochimilco). Dentro de los resultados se encontraron una mayoría de los textos que resaltan la participación de la mujer como responsable de la alimentación y las cuales presentan desigualdad en este ámbito en comparación con el hombre, dichos textos nos brindan ejemplos de casos donde la mujer es responsable de otros pero deja de lado su propio bienestar. Así mismo, son muy pocos los textos que en verdad brindan un enfoque de género en cuanto a los hombre en el ámbito de la alimentación, esto podría de igual forma ser un factor más a estas desigualdades que se presentan en ambos sexos, situación que nos deja una puerta abierta para investigaciones futuras.
URI: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/46769
Appears in Collections:Licenciatura en Nutrición Humana

Files in This Item:
File SizeFormat 
251816.pdf6.15 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons