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Title: Uso de Melaza, Mezquite, Macroalgas, Moringa, Almendro y Café como Fuentes de Carbono para la Producción de Biomasa de Artemia sp., Ceriodaphnia dubia y Daphnia pulicaria
Authors: Corona Reyes, Abigail
Asesor(es): Castro Mejia, German
Castro Mejia, Jorge
Keywords: Cladóceros
Fuente de carbono
Crustáceos
Microalga
Biomasa.
Licenciatura
Biología
Issue Date: 2024
Publisher: Universidad Autónoma Metropolitana. Unidad Xochimilco
Abstract: The objective of this research was to evaluate mesquite, macroalgae, moringa, almond and coffee flour as carbon sources for the production of bacterial biomass that allow improving the biomass production and nutritional quality of Artemia sp., C. dubia and D. pulicaria. The first stage of the work consisted of decapsulating the cysts. The nauplii of Artemia sp. were obtained from the cysts stored in the Live Food and Biofloc Production Laboratory. The second stage was to determine the efficiency of the proliferation of the populations of Artemia sp. and cladocerans through the different carbon and microalgae sources. Two saltwater microalgae were used for Artemia sp. and two freshwater microalgae for C. dubia and D. pulicaria. Likewise, cultures of freshwater and saltwater bacteria were carried out to add to the culture cylinders. Every third day, a 100 mL sample was taken from each experimental container and the total population density was counted to be extrapolated to the total volume of the container. This was done in triplicate to obtain an average. The results obtained in the average number of cladocerans/150L per treatment at the end of the evaluated period, a higher average number of cladocerans was observed in the mesquite and macroalgae treatment, compared to the other treatments. On the other hand, with respect to the cultures carried out with the crustacean Artemia sp., the density of organisms was similar until day 18 of cultivation in the Almond, Macroalga and Moringa treatments, but not in the Mesquite treatment, which presented a low production of organisms. It is from day 18 of cultivation that the treatment begins to increase, being this the one that obtained the greatest quantity of organisms at the end of the 30-day experiment.
El objetivo de la presente investigación fue evaluar la harina de mezquite, de macroalga, de moringa, almendro y café como fuentes de carbono para la producción de biomasa bacteriana que permitan mejorar la producción de biomasa y la calidad nutricional de Artemia sp., C. dubia y D.pulicaria. La primera etapa del trabajo consistió en la descapsulación de los quistes. Los nauplios de Artemia sp. se obtuvieron de los quistes almacenados en el Laboratorio de Producción de Alimento Vivo y Biofloc. La segunda etapa fue determinar la eficiencia de la proliferación de las poblaciones de Artemia sp y cladóceros a través de las distintas fuentes de carbono y microalgas. Se emplearon dos microalgas de agua salada para la Artemia sp. y dos microalgas de agua dulce para la C. dubia y la D. pulicaria.Asimismo, se realizaron cultivos de bacterias de agua dulce y salada para añadir a los cilindros de los cultivos. Cada tercer día, se tomó una muestra de 100 mL de cada recipiente experimental y se contó la densidad poblacional total para ser extrapolada al volumen total del recipiente. Esto se hizo por triplicado para obtener un promedio. Los resultados obtenidos en número promedio de cladóceros/150L por tratamiento al final del periodo evaluado, se observa un mayor número promedio de cladóceros en el tratamiento mezquite y macroalga, con respecto a los demás tratamientos. Por otro lado, lo que respecta a los cultivos realizados con el crustáceo Artemia sp. se registró la densidad de organismos semejante hasta el día 18 de cultivo en los tratamientos de Almendro, Macroalga y Moringa, no así el tratamiento con Mezquite el cual presentó una baja producción de organismos. Es a partir del 18 de cultivo que el tratamiento comienza incrementarse, siendo este, el que obtuvo mayor cantidad de organismos al final del experimento de 30 días.
URI: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/47647
Appears in Collections:Licenciatura en Biología

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