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Title: Verificación del Nivel de Cumplimiento del Sistema de Gestión de Inocuidad en un Establecimiento TIF
Authors: Bárcenas Cruz, Lizbeth
Asesor(es): Peña González, Esmeralda Mónica
Campuzano Alvarado, María Guadalupe
Keywords: POES
TIF
HACCP
SENASICA
Licenciatura
Medicina Veterinaria y Zootecnia
Issue Date: 2024
Publisher: Universidad Autónoma Metropolitana. Unidad Xochimilco
Abstract: This social service was developed in the company MEGACHEF S.A. of C.V. located at Eje 3 Sur (Añil) 425, Granjas México, Iztacalco, 08400 Mexico City, CDMX, being a company dedicated to freezing stews and other prepared foods, said establishment is governed by a Federal Inspection Type (TIF) certification, given by the Ministry of Agriculture and Rural Development, through the National Agri-Food Health, Safety and Quality Service (SENASICA). The TIF certification is granted to slaughter, cutting and boning, refrigerators and processing companies, in which an exhaustive evaluation of compliance with current official regulations is carried out, thereby achieving the processing of safe products, contributing to the countrys food security. (Secretary of Agriculture and Rural Development, 2015). During the period of social service, different activities were carried out such as POES verification, manufacturing compliance, inspection of meat and non-meat raw materials, monitoring of the critical control points established in the establishments HACCP plan, such as the temperature of knife sterilizers. , cooking of processed products, and the refrigeration and freezing temperature of the chambers, monitoring of residual chlorine in the water, label information. The activities carried out in social service allowed the student to develop her skills and knowledge acquired in academic training in relation to animal health, public and environmental health that make up the one health concept. Finally, the student applied knowledge related to the physicochemical processes that develop in meat, evaluating its quality and safety while relating these processes to what happened during the production, management and well-being of productive animals.
El presente servicio social se desarrolló en la empresa MEGACHEF S.A. de C.V. ubicada en Eje 3 Sur (Añil) 425, Granjas México, Iztacalco, 08400 Ciudad de México, CDMX, siendo una empresa dedicada a la congelación de guisos y otros alimentos preparados dicho establecimiento se rige bajo una certificación Tipo Inspección Federal (TIF), dada por la Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural, a través del Servicio Nacional de Sanidad, Inocuidad y Calidad Agroalimentaria (SENASICA). La certificación TIF se otorga a las empresas de sacrificio, corte y deshuese, frigoríficos y procesamiento, en los cuales se realiza una evaluación exhaustiva del cumplimiento de la normatividad oficial vigente con ello se logra el procesamiento de productos inocuos contribuyendo a la seguridad alimentaria del país (Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural, 2015). Durante el periodo de servicio social se realizaron diferentes actividades como verificación de POES, cumplimiento de manufactura, inspección de materia prima cárnica y no cárnica monitoreo de los puntos críticos de control establecidos en el plan HACCP del establecimiento, tales como la temperatura de esterilizadores de cuchillos, cocción de los productos procesados, y la temperatura de refrigeración y congelación de las cámaras, monitorización del cloro residual del agua, información de las etiquetas. Las actividades realizadas en el servicio social permitieron a la estudiante desarrollar sus aptitudes y conocimientos adquiridos en la formación académica en lo relacionado con la salud animal, la salud pública y ambiental que conforman el concepto una sola salud. Finalmente, la estudiante aplicó los conocimientos relacionados con los procesos fisicoquímicos que se desarrollan en la carne, evaluando su calidad e inocuidad al mismo tiempo que relacionó estos procesos con lo ocurrido durante la producción, manejo y bienestar de los animales productivos
URI: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/46894
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