Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/42956

Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorEspinosa Cuevas, María De Los Ángeles
dc.contributor.advisorGuevara Cruz, Martha
dc.contributor.authorLeón Hernández, Valeria
dc.creatorLeón Hernández, Valeria
dc.date.accessioned2023-10-23T15:44:38Z-
dc.date.available2023-10-23T15:44:38Z-
dc.date.issued2023
dc.date.submitted2023
dc.identifier.urihttps://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/42956-
dc.description.abstractObesity is a chronic disease characterized by the storage of excess adipose tissue in the body; Accompanied by metabolic alterations, among the most common alterations is insulin resistance, which is the inability of the insulin hormone to act at physiological concentrations to maintain adequate carbohydrate homeostasis in tissues and organs. There is evidence of the association between the difference in the expression of miRNAs and the development of various pathologies, including obesity and type 2 diabetes. The objective of the research is to identify the miRNAs of exosomes that modify their expression in plasma of patients with insulin resistance fed with different sources of protein in the diet. A clinical trial was carried out on 20 subjects with obesity and insulin resistance who were randomly given 1 g/kg of weight of vegetable protein (soy protein) or animal protein (calcium caseinate). The intervention consisted of 20 participants, predominantly female (85%), with subjects with obesity (Average of 37.8 kg/m2), these subjects presented a % body fat higher than healthy, altered biochemical parameters, as well as a poor diet. which is reflected in the distribution of macronutrients and excesses of saturated and trans fats.en
dc.description.abstractLa obesidad, es una enfermedad crónica caracterizada por el almacenamiento en exceso de tejido adiposo en el organismo; acompañada por alteraciones metabólicas, dentro de las alteraciones más comunes se encuentra la resistencia a la insulina la cual es la incapacidad que tiene la hormona insulina de actuar a concentraciones fisiológicas para mantener una homeostasis glucídica adecuada en los tejidos y órganos. Existe evidencia de la asociación entre la diferencia en la expresión de miRNAs y el desarrollo de diversas patologías, incluyendo la obesidad y diabetes tipo 2. El objetivo de la investigación es identificar los miRNAs de exosomas que modifican su expresión en plasma de pacientes con resistencia a insulina alimentados con diferentes fuentes de proteína en la dieta. Se realizo un ensayo clínico de 20 sujetos con obesidad y resistencia a la insulina alas cuales se les otorgo de manera aleatoria 1 g/kg de peso de proteína vegetal (proteína de soya) o proteína animal (caseinato de calcio). La intervención consto de 20 participantes predominando el sexo femenino (85%), con sujetos con obesidad (Promedio de 37.8 kg/m2), dichos sujetos presentan un % de grasa corporal superior a lo saludable, parámetros bioquímicos alterados, así como una mala alimentación que se ve reflejada en la distribución de macronutrientes y excesos de grasas saturadas y trans.es_MX
dc.format.extent1 recurso en línea (48 páginas)
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherUniversidad Autónoma Metropolitana. Unidad Xochimilco
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectLicenciaturaes_MX
dc.subjectMicroRNAs
dc.subjectResistencia a la Insulina
dc.subjectProteína Vegetal
dc.subjectNutrición Humanaes_MX
dc.titleApoyo del Proyecto Efecto de la Proteína Vegetal en la Regulación de la Expresión de MicroRNAs de Exosomas en Pacientes con Resistencia a la Insulina
dc.typeReporte
Appears in Collections:Licenciatura en Nutrición Humana

Files in This Item:
File SizeFormat 
251364.pdf1.5 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons