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Title: Digestibilidad de los aminoácidos de la pasta de soya en aves de combate
Authors: Omar Francisco Prado,
J. Eduardo Morales Barrera,
Anabell Hernández Préstegui,
Gabriela García,
Jaqueline Ballesteros,
Armando Romo Martínez,
Issue Date: 18-Oct-2013
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Series/Report no.: Rural Societies, Production and Environment; No 25 (2014): Vol. 13; No. 25, 2013; 115-126
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 25 (2014): Vol. 13; No. 25, 2013; 115-126
Sociétés rurales, production et environnement; No 25 (2014): Vol. 13; No. 25, 2013; 115-126
Abstract: Abstract. The true digestibility of amino acids in soybean meal was evaluated in fight cockerels, Round red y Round hash strain with 1 and 1.5 years old using feeding precise methodology. Six cockerels were experimental units and six controls an arrangement randomly; 24 hours before the cockerels did not eat and 48 hours after the feces were collected to obtain the amino acids value with by liquids chromatography technique. The results of the digestible amino acids in dry matter of soybean meal with 44 % crude protein were aspartic acid (93.15), threonine (80.58), serine (87.48), glutamic acid (94.31), glycine (73.64), alanine (84.63), valine (76.73), methionine (75.24) isoleucine (78.86), leucine (78.80), phenylalanine (57.10), histidine (89.70), lysine (79.90). Phenylalaline and glicine had less digestibility (P 0.05) among amino acids. These results may be used to formulate fight cockerels diets with soybean meal using ideal protein concept with digestible amino acids.
Resumen. La digestibilidad verdadera de los aminoácidos de la pasta de soya fue evaluada en gallos de pelea de las razas Round red y Round hash, con 1 a 1.5 años de edad, por la metodología de alimentación precisa; 6 gallos fueron las unidades experimentales y 6 los testigos en un diseño completamente al azar; ayunaron 24 horas previas y posteriormente se colectaron las excretas de 48 horas para obtener los valores de los aminoácidos por medio de la técnica de cromatografía de líquidos. Los resultados de las digestibilidades de los aminoácidos en base seca de la pasta de soya con 44 % de proteína fueron para el ácido aspartico (93.15), treonina (80.58), serina (87.48), ácido glutámico (94.31), glicina (73.64), alanina (84.63), valina (76.73), metionina (75.24), isoleucina (78.86), leucina (78.80), fenilalanina (57.10), histidina (89.70), lisina (79.90). La fenilalanina y la glicina tuvieron una digestibilidad menor (P 0.05) con relación a los demás aminoácidos. Estos resultados pueden ser usados en el balanceo de dietas para gallos de pelea utilizando pasta de soya bajo el concepto de proteína ideal con base en aminoácidos digestibles.
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URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/232
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