Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/47709

Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPeña González, Esmeralda Mónica
dc.contributor.advisorRodríguez González, Rogelio
dc.contributor.authorClaudio Gazga, Evelyn
dc.creatorClaudio Gazga, Evelyn
dc.date.accessioned2024-08-21T20:13:10Z-
dc.date.available2024-08-21T20:13:10Z-
dc.date.issued2024
dc.date.submitted2024
dc.identifier.urihttps://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/47709-
dc.description.abstractThe National Service for Health, Safety and Agri-Food Quality (SENASICA) is the organization dedicated to protecting agricultural, aquaculture and livestock resources from pests and diseases that could represent a significant risk to the health of society. SENASICA regulates and promotes the application and certification of systems for reducing the risk of food contamination and its agri-food quality, through Coadjuvant Bodies that are authorized or approved by the Directorate for the Regulation of Establishments, Products and Coadjuvant Bodies (DREPOC), and the Sub-directorate of Coadjuvant Bodies (SOC). In carrying out the Social Service at SOC-DREPOC, it was possible to identify the regulations applicable to establishments that are involved in livestock production and animal products, and that allow for auditing animal welfare, hygienic and sanitary measures aimed at preserving the quality of animal products. Likewise, the procedures carried out by the SOC were known, in order to authorize individuals and/or legal entities that wish to be assistants of the Secretariat. The importance of SENASICA in terms of authorizing the Assistant Bodies of the Secretariat, lies in the fact that these people will be in charge of guaranteeing and ensuring that the establishments produce, distribute, market or use reliable and high quality products that allow maintaining and improving animal production and food safety, so that the consumer obtains products free of pests, diseases and contaminants, so that the Veterinarian and individuals or legal entities must understand that their provision of services must be carried out with responsibility and ethics.en
dc.description.abstractEl Servicio Nacional de Sanidad Inocuidad y Calidad Agroalimentaria (SENASICA) es el organismo dedicado a proteger los recursos agrícolas, acuícolas y pecuarios, de aquellas plagas y enfermedades que podrían representar un riesgo significativo para la salud de la sociedad. SENASICA regula y promueve la aplicación y certificación de los sistemas de reducción de riesgos de contaminación de los alimentos y su calidad agroalimentaria, mediante Órganos Coadyuvantes que son autorizados o aprobados por la Dirección de Regulación de Establecimientos, Productos y Órganos de Coadyuvancia (DREPOC), y la Subdirección de Órganos de Coadyuvancia (SOC). En la realización del Servicio Social en la SOC-DREPOC se logró identificar la normatividad aplicable a los establecimientos que se encuentran involucrados en la producción pecuaria y productos de origen animal, y que permiten auditar el bienestar animal, medidas higiénicas y sanitarias orientadas a preservar la calidad de los productos de origen animal. De igual manera se conocieron los tramites que se llevan a cabo en la SOC, con la finalidad de autorizar a personas físicas y/o morales que deseen ser coadyuvantes de las Secretaria. La importancia del SENASICA en cuestión de autorizar a los Órganos Coadyuvantes de la Secretaria, radica en que estas personas serán los encargados de garantizar y asegurar que los establecimientos elaboren, distribuyan, comercialicen o utilicen productos confiables y de alta calidad que permitan mantener y mejorar la producción animal e inocuidad alimentaria, para que el consumidor obtenga productos libres de plagas, enfermedades y contaminantes, por lo que el Médico Veterinario y las personas físicas o morales, deben comprender que su prestación de servicios tiene que realizarse con responsabilidad y ética.es_MX
dc.format.extent1 recurso en línea (21 páginas)
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherUniversidad Autónoma Metropolitana. Unidad Xochimilco
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectÓrganos coadyuvantes
dc.subjectSENASICA
dc.subjectNormatividad
dc.subjectAutorización
dc.subjectLicenciaturaes_MX
dc.subjectMedicina Veterinaria y Zootecniaes_MX
dc.titleMarco Regulatorio y Trámites Realizados en la Subdirección de Órganos de Coadyuvancia (SOC) de la Dirección de Regulación de Establecimientos, Productos y Órganos de Coadyuvancia (DREPOC)
dc.typeReporte
Appears in Collections:Licenciatura en Medicina Veterinaria y Zootecnia

Files in This Item:
File SizeFormat 
252154.pdf908.8 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons