Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/42991

Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGolubov Figueroa, Jordan Kyril
dc.contributor.authorReyes Solares, Jerónimo
dc.creatorReyes Solares, Jerónimo
dc.date.accessioned2023-10-25T00:27:27Z-
dc.date.available2023-10-25T00:27:27Z-
dc.date.issued2023
dc.date.submitted2023
dc.identifier.urihttps://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/42991-
dc.description.abstractUrban agroecology is a viable alternative for the development of food production systems in the face of multiple crises (biodiversity crisis, environmental, population, etc.) driven partially but substantially by agroindustrial production that affect the quality and quantity of food produced as well as the way we perceive it, increasingly distancing the population from the production cycles as well as the sites where these foods are produced, facing the current scenario, agroecological development in cities, represents a development alternative that addresses multiple crises that affect us as humanity. The implementation of gardens in schools, parks, rooftops and terraces, free of pesticides, agrochemicals, genetically modified seeds and as far as possible of external inputs, trying to save and produce essential resources for food production, is an essential part of agroecological development in cities, as well as discussions on topics related to agroecology and agroecological agriculture in schools using images, photos, videos, flyers, alternative interactive classes, these practices seek to promote the reconfiguration of social relations around the food supply cycle and in turn cultural and ecosystemic changes that seek in social, economic and environmental development.en
dc.description.abstractLa agroecología urbana es una alternativa viable para el desarrollo de sistemas de producción de alimento ante las múltiples crisis (crisis de biodiversidad, ambiental, poblacional, etc.) impulsadas parcial pero sustancialmente por la producción agroindustrial que afectan a la calidad y cantidad de alimento producido así como la manera que percibimos el mismo, alejando cada vez más a la población de los ciclos de producción así como de los sitios donde se producen estos alimentos, frente al panorama actual, el desarrollo agroecologico en las las ciudades, representa una alternativa de desarrollo que hace frente a multiples crisis que nos afectan como humanidad. La implementación de huertos en escuelas, parques, azoteas y terrazas, libres de pesticidas, agroquímicos, semillas modificadas geneticamente y en lo posible de insumos externos, procurando el ahorro y la producción de recursos esenciales para la producción de alimentos, es parte esencial del desarrollo agroecologico en las urbes, asi como los conversatorios sobre temas relacionados con la agroecología y dibulgacion acroecologica en escuelas haciendo uso de imágenes, fotos, videos, flyers, clases interactivas alternativas, estas practicas buscan impulsar la reconfiguración de las relaciones sociales entorno al ciclo de abastecimiento alimentario y a su vez cambios culturales y ecosistemicos que procuren en desarrollo social, económico y ambientales_MX
dc.format.extent1 recurso en línea (20 páginas)
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherUniversidad Autónoma Metropolitana. Unidad Xochimilco
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectAgroecologia
dc.subjectDesarrollo
dc.subjectHuertos
dc.subjectLicenciaturaes_MX
dc.subjectBiologíaes_MX
dc.titleDesarrollo de agroecología en un entorno urbano
dc.typeReporte
Appears in Collections:Licenciatura en Biología

Files in This Item:
File SizeFormat 
251378.pdf1.47 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons