Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/42383

Title: Agroecosistemas cafetaleros en Los Altos de Chiapas
Authors: Jarquín Gálvez, Ramón
Issue Date: 15-Feb-2007
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Series/Report no.: Sociétés rurales, production et environnement; No 7 (2003): Vol. 4; No. 7, Diciembre 2003; 83-92
Rural Societies, Production and Environment; No 7 (2003): Vol. 4; No. 7, Diciembre 2003; 83-92
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 7 (2003): Vol. 4; No. 7, Diciembre 2003; 83-92
Abstract: This document presents a description of the main coffe plantations as agro-ecosystems of the High Mountains of Chiapas. It also presents a historic review of coffee plantations' origins, the influence of different countries over the model proposed by the Mexican Coffee Institute and the current situation of coffee production. Finally, we discuss coffe's borer disease, as one of the most important production constraints in Chiapas and some management strategies for production.
Ce document présenteune description des principaux agro-écosystèmes du café qui existent dans la zone de Los Altos de Chiapas. De même, il réalise une construction historique de leur origine, de l'influence des pays producteurs de café sur le modèle impulsé par l'Institut Mexicain du Café dans la zone et de la situation actuelle de la problématique productive. finalement, l'accent est mis sur le problème de la "broca" (parasite) du café, qui constitue une des limites les plus importantes à la production dans la zone, ainsi que sur les stratégies pour la gestion d'un milieu de production, en accord avec la nature.
Este documento presenta una descripción de los principales agroecosistemas cafetaleros existentes en la zona de Los Altos de Chiapas, así como una construcción histórica de sus orígenes, la influencia de los países cafetaleros sobre el modelo que el Instituto Mexicano del Café impulsó en la zona y la situación actual de la problemática productiva. Finalmente, se da énfasis al problema de la broca del café como una de las limitantes productivas más importantes en la zona y a las estrategias para su manejo en ambientes de producción acordes con la naturaleza.
Description: 
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/79
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/42383
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons