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Title: Adaptación de frutales caducifolios
Authors: Martínez P., Dámaso
Rodríguez B., Fernando
Cruz C., Juan G.
Torres L., Pablo A.
Issue Date: 9-Feb-2007
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Series/Report no.: Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 2 (2001): Vol. 2; No. 2, Junio 2001; 63-73
Sociétés rurales, production et environnement; No 2 (2001): Vol. 2; No. 2, Junio 2001; 63-73
Rural Societies, Production and Environment; No 2 (2001): Vol. 2; No. 2, Junio 2001; 63-73
Abstract: The advances in adapting, culturing and managing of deciduous fruti in tropical highlands of Guatemala are remarkable in comparison whit the fruti culturing development in central and eastern regions of Veracruz. In regions whit altitudes between 900 and 1,300 m such fruit species as Macadamia (Macadamia integrifolia Maiden and Betche), pitahaya (Hylocereus undatus and H. Triangularis) and starfruit (Averrhoa carambola L.) are commercially cultivated. Comparatively, the study of Guatemalan fruitgrowing is important to propose and plan part of agriculture of tropical highlands in Veracruz, México where there is a potential for a commercial development of various subtropical fruit species that reach prices in national urban markets.
Le progrès l’adaptation, culture et maniement des frutiers caducs dans les régions montagneuses tropicales du Guatémala sont notables au sujet de devéloppement fruticole dans la région centrale et orientale de Veracruz. Dans les régions avec les altitudes entre 900 et 1,300 m on cultive commercialement l’espèce vomme Macadamia (Macadamia integrifolia Maiden and Betche), pitahaya (Hylocereus undatus et H. Triangularis), et carambole (Averrohoa caraambola L.) Comparativement l’étude de la fruticulture des régions montagneuses tropicales à Veracruz, Mexique oû il y a un potentiel pour développer commercialment de différents frutiers tropicaux qui atteignent des prx hauts dans les marchés ruraux nationauz.
Los avances en la adaptación, cultivo y manejo de frutales caducifolios en las zonas tropicales de altura de Guatemala son notables con respecto al desarrollo frutícola alcanzado en la región centro-oriental de Veracruz. En regiones con altitudes entre los 900 y 1,300 m se cultivan comercialmente especies como la (Macadamia integrifolia Maiden and Betche), la pitahaya (Hylocereus undatus y H. triangularis), y la carambola (Averrhoa carambola L.). Comparativamente el estudio de la fructicultura guatemalteca es importante para proponer y plantear parte de la agricultura de las regiones tropicales de altura en Veracruz, México, donde existe potencial para desarrollar comercialmente varias especies frutales subtropicales que alcanzan buenos preciso en mercados nacionales de tipo urbano
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