Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/42313
https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/42313
Title: | Ingeniería genética y biodiversidad |
Authors: | Massieu, Yolanda González, Rosa L. |
Issue Date: | 7-Feb-2007 |
Publisher: | Rural Societies, Production and Environment Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente Sociétés rurales, production et environnement |
Series/Report no.: | Sociétés rurales, production et environnement; No 1 (2000): Vol. 1; No. 1, Diciembre 2000; 109-125 Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 1 (2000): Vol. 1; No. 1, Diciembre 2000; 109-125 Rural Societies, Production and Environment; No 1 (2000): Vol. 1; No. 1, Diciembre 2000; 109-125 |
Abstract: | The article reviews the use of transgenic crops in world agriculture by describing its economic, social and enviromental consequences. It is analyzed the potential negative effects of the transgenic technology on the human healt and the environment. This article reviews how several countries have developed warning actions such as the seed import restrictions. It is a emphazised the great dilemma of transgenic materials which requires the statement of biosecurity rules for plants, animals and microorganisms considering their agronomic, toxicological and enviromental implications in production and consumption. Este artículo aporta una visión sobre el uso de los cultivos transgénicos dentro de la agricultura mundial describiendo sus principales consecuencias económicas, sociales y ambientales. Se analizan los efectos potencialmente negativos de esta tecnologóa, tales como los riesgos para la salud humana y los riesgos ambientales. Se expone como algunos países han desarrollado una serie de medidas precautorias para la restricción en la importación de sus semillas. El artículo enfatiza que la enorme incertidumbre existente en torno a estos materiales requiere la eñaboración de criterios claros de bioseguridad, que incluyan tanto a las plantas y animales como a los microorganismos de origen transgénico, considerando las ampliaciones agronómicas, toxicológicas y ambientales en su producción y consumo. Cet article nouss donne une image sur l'utilisation des cultures transgenetiques dans l'agriculture mondiale et signale aussi bien ses conséquences économiques, sociales et sur l'environement et sur ses risques. Certains pays ont dévéloppé des mesures à fin de limiter l'importation de graines. Il yaa une grande incertitude autour de thème et ilinsiste sur l'urgence de definir les cirtères fondamentaux de la ciosécurité. |
Description: | |
URI: | https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/9 |
Other Identifiers: | https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/42313 |
Appears in Collections: | Artículos |
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
This item is licensed under a Creative Commons License