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Title: Evaluación del crecimiento en Trichogaster trichopterus (Pallas 1770) (Teleostei: Osphronemidae) con diferentes alimentos
Other Titles: Rural Societies, Production and Environment; No 34 (2017): No. 34, 2017; 77-94
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 34 (2017): No. 34, 2017; 77-94
Sociétés rurales, production et environnement; No 34 (2017): No. 34, 2017; 77-94
Authors: Alicia Montiel Borbolla,
Jesús Dámaso Bustamante González,
Martha Rodríguez Gutiérrez,
Araceli Cortés García,
Issue Date: 20-Jun-2018
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: Within the Osphronemidae family there are three-spots guramis (Trichogaster trichopterus, Pallas 1970), which has an Asian origin, is widely distributed and marketed in the central part of Mexico for ornamental purposes. The objective of the present investigation was to evaluate the effect of four diets on the growth of T. trichopterus and based on a cost-benefit analysis determinate the best alternative for maintain the organisms during the period prior to their sale. The experiment consisted in keeping 30 individuals for each diet in 80 L fish tanks fed with 3% of the total biomass, divided into three servings for 90 days with: T1) commercial food for trout “Silver Cup The Pedregal®”; T2) tenebrio larva (Tenebrio molitor); T3) “nixtamal”T4) mixed food (commercial feed + tenebrio larva + “nixtamal”, in equal proportions). To determine the growth, the total length and height (mm) were recorded with the digital vernier “SURTEK®” (± 0.001 mm) and the weight (g) with a digital scale of the brand: “Sartorius talent®” (± 0.1 g) The results show that the organisms fed with T1 had greater increase in length 82.49 ± 4.33 mm and weight with 7.88 ± 1.02 g, with DI (daily increase) of 0.168 mm and 0.034 g, AGR (absolute growth rate) of 15.5 mm and 3.14 g, SGR (specific growth rate) of 0.10 mm and 0.25 g with a CF (condition factor) of 1.43. Regarding the height of the organisms, the T4 showed the greatest increase with an average of 26.40 ± 2.56 mm, AGR of 4.62 mm and SGR of 0.09 mm. The commercial food T1 and T4 were those who showed higher DI, AGR, SGR, CF. However, to optimize and reduce operating costs in the cultivation of T. trichopterus and other ornamental species, the use of “nixtamal” would be a good option for producers.
Dentro de la familia Osphronemidae se encuentran los guramis de tres puntos (Trichogaster trichopterus, Pallas 1770), de origen asiático, ampliamente distribuido y comercializado en la parte centro de México con fines ornamentales, y de los cuales se carece de información sobre el efecto del alimento, que representa hasta 50% del costo de producción. De tal manera que el objetivo de la presente investigación fue evaluar el efecto de cuatro alimentos en el crecimiento de T. trichopterus, y determinar con base al análisis costo-beneficio la mejor alternativa para mantener a los organismos durante el periodo previo a su venta. El experimento consistió en mantener 30 individuos para cada tratamiento en peceras de 80 L, alimentados con 3% de la biomasa, dividida en tres raciones con una duración de 90 días con: T1) alimento comercial para trucha Silver Cup El Pedregal®; T2) larva de tenebrio (Tenebrio molitor); T3) nixtamal y T4) alimento mixto (alimento comercial + larva de tenebrio + nixtamal, en proporciones iguales). Para determinar el crecimiento se registró la longitud total y altura (mm) digital marca: Sartorius talent® (±0.1 g). Los resultados muestran que los organismos alimentados con T1 tuvieron mayor incremento en longitud y peso que fue de 82.49±4.33 mm y 7.88±1.02 g, respectivamente, con ID de 0.168 mm y 0.034 g, TCA de 15.5 mm y 3.14 g, TCE de 0.10 mm y 0.25 g con un FC de 1.43. En cuanto a la altura de los organismos, el T4 fue quien mostró mayor incremento con un promedio de 26.40±2.56 mm, TCA de 4.62 mm y TCE de 0.09 mm. El T1 y T4 mostró mayor ID, TCA, TCE y FC. Sin embargo, para optimizar y reducir costos de operación en el cultivo de T. trichopterus y otras especies de ornato, el empleo del nixtamal es una adecuada opción para los productores.
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/334
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19332
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