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Title: Evaluación bromatológica y co-contaminación con aflatoxinas y fumonisinas en la semilla de maíz protegida con plaguicidas
Other Titles: Rural Societies, Production and Environment; No 31 (2016): Vol. 16; No. 31, 2016; 91-108
Sociétés rurales, production et environnement; No 31 (2016): Vol. 16; No. 31, 2016; 91-108
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 31 (2016): Vol. 16; No. 31, 2016; 91-108
Authors: Silvia D. Peña Betancourt,
Alberto Trujillo Campos,
Beatriz S. Schettino Bermudez,
Issue Date: 2-Oct-2016
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: Corn is a food of global importance, because of this, it is important to monitor its health quality, not only during harvest or storage of the grain, but also sowing seed. The aim of this study was to determine the chemical bromatological composition and the mycotoxins co-contamination in 17 genotypes of maize seed protected with pesticides and synthetic dyes (7 yellow variety and 10 white variety) obtained from the experimental field of the National Institute of Forestry, Agriculture and Livestock Investigations (INIFAP) in Jiutepec Mor., during spring of 2014. It was analyzed the content of dry matter (DM), crude protein (CP), ashes (CEN), ether extract (EE), crude fiber was analyzed (FC), total lipids (LIPT), total fumonisin (FUMT) and aflatoxin B1 (AFB1), using techniques approved by the AOAC (1990). For statistical analysis, the samples were grouped by variety (yellow and white). It was performed a T test for independent samples, using the statistical package SAS (1999). The results for the nutritional content and MS (PB, FB, EE and CEN) were very similar (p 0.05) in the evaluated genotypes. For LIPT and FUMT it was found a statistically genotype significant difference (p 0.01): of the 17 genotypes of corn contaminated with total fumonisins , 38%, showed average levels of 1.096 mg kg and 61% at 0.23 mg kg, 25% with 4.2 g kg aflatoxin. It is concluded that maize seed protected with pesticides presents a fumonisin and aflatoxin B1 co-contamination, hence it is suggested to determine the risk that represents for human and animal health, due to its proven toxicity.
El maíz es un alimento de importancia mundial, debido a esto, es primordial detectar la calidad sanitaria del mismo, no sólo en el grano durante la cosecha o el almacenamiento, sino también en la semilla. Por ello, el objetivo del presente estudio fue determinar la composición química bromatológica y co-contaminación de micotoxinas en 17 genotipos de semilla de maíz, protegida con plaguicidas y un colorante (7 variedad amarillo y 10 variedad blanco), obtenidos del campo experimental del Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (inifap) en Jiutepec Mor., durante la primavera de 2014. Se analizó el contenido de materia seca (MS), proteína bruta (PB), cenizas (CEN), extracto etéreo (EE), fibra cruda (FC), lípidos totales (LIPT), fumonisinas totales (FUMT) y aflatoxina B1 (AFB1), mediante técnicas aprobadas por el AOAC (1990). Para el análisis estadístico, las muestras se agruparon por variedad (amarillo y blanco). Se realizó una prueba de T para muestras independientes por medio del paquete estadístico SAS (1999). Los resultados para el contenido nutricional y de MS (PB, FB, EE y CEN), fue muy similar (p 0.05) en los genotipos evaluados. Para LIPT y FUMT se encontró diferencia estadísticamente significativa por genotipo (p 0.01). De los 17 genotipos de maíz contaminados con fumonisinas totales, 38%, presentó niveles promedio de 1.096 mg kg y 61% en 0.23 mg kg; 25% con aflatoxinas en 0.0042 mg kg. Se concluye que la semilla de maíz protegida con plaguicidas presenta una co-contaminación por fumonisinas y aflatoxina B1, por lo que se sugiere se determine el riesgo que representan para la salud humana y animal debido a su probada toxicidad.
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/303
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19301
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