Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19269

Title: Importancia de la generación de valor en la cadena agroalimentaria de la leche en México
Other Titles: Rural Societies, Production and Environment; No 28 (2016): Vol. 14; No. 28, 2014; 141-172
Sociétés rurales, production et environnement; No 28 (2016): Vol. 14; No. 28, 2014; 141-172
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 28 (2016): Vol. 14; No. 28, 2014; 141-172
Authors: Gisuseppe Marotta,
Concetta Nazzaro,
Biagio Simonetti,
Luis Arturo García Hernández,
Gretel Iliana Gil González,
Valentín E. Espinosa Ortiz,
Issue Date: 29-Mar-2015
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: Abstract. With the aim of identify the situation of dairy production in Mexico, the globalisation effects and the theoretical aspects concerned to value generation in this issue, a literature revision was conducted . It was found that since Mexico was introduced in the TLCAN, it got involved in a globalizing and productive internationalization dinamics, affecting the family dairy sector, and with this, the rural inhabitants on these areas. As a consequence, family dairy farms have adopted different adaptation strategies with the aim of optimize their resources. In conclusion, is evident the urgence of policies and mechanisms that allow value generation among the dairy chain´s eslabons, in this context it is important to apply the different methodolgies in this issue through researches that give rise to the identification of variables that allow to goes directly in this aspect.
Resumen. Con el objeto de identificar la situación actual de la producción láctea en México, los efectos de la globalización sobre ella y los aspectos teóricos relativos a la generación de valor en dicho ámbito, se realizó una revisión de literatura. Como resultado de ella, se encontró que a raíz de la inserción de México al tlcan; se implicó en una dinámica de globalización e internacionalización de la producción, afectando con ello al sector de la producción de leche de tipo familiar, y a su vez a una gran parte de la población que habita en las zonas rurales. Esto ha traído como resultado la adopción de diversas estrategias de adaptación a estos cambios con el objeto de un uso óptimo de los recursos, por tanto, resulta evidente la urgencia de generar políticas y mecanismos que permitan dotar de valor en los diferentes eslabones de la cadena agroalimentaria de la leche a través de un fortalecimiento de la cultura local de producción, para lo cual resulta importante aplicar, o en su defecto originar, metodologías por medio de investigaciones que den lugar a la identificación de variables que permitan incidir en dicho ámbito.
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/271
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19269
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.