Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19258

Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorRobert Williams Cárcamo Mallen,
dc.contributor.authorAdolfo Álvarez Macías,
dc.creatorAdolfo Álvarez Macías,-
dc.creatorRobert Williams Cárcamo Mallen,-
dc.date2014-10-07-
dc.date.accessioned2021-05-03T23:55:24Z-
dc.date.available2021-05-03T23:55:24Z-
dc.date.issued2014-10-07
dc.identifierhttps://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19258
dc.identifier.urihttps://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/260
dc.descriptionAbstract. Food insecurity in the world, especially in developing countries, has ample historical background, today is one of the main challenges of modern society. The problem of this phenomenon have recently added the market volatility, increasing risks on the production, effects of climate change and the persistence of poverty, among other factors, that put this problem in the priorities of the public agenda in the world. This paper examines the evolution of the concept of food security and its connection with the public policies. Thus, it is concluded that food security has distinguished itself as an evolving concept and multicausal, which involved structural and economic factors that determine food insecurity. Recognizing this multicausality is possible that the design, implementation and evaluation of public policies to increase its relevance and effectiveness.en-US
dc.descriptionResumen. La inseguridad alimentaria en el mundo, especialmente en los países subdesarrollados, tiene amplios antecedentes históricos, que la han develado en la actualidad como uno de los principales retos de la sociedad moderna. En los últimos años esta situación se ha complicado por la inestabilidad de los mercados, el aumento de los riesgos sobre la producción por efectos del cambio climático y la persistencia de los niveles de pobreza, entre otros factores relevantes que han situado a esta problemática en las prioridades de la agenda pública. En este contexto, el presente documento examina la evolución del concepto de seguridad alimentaria y su vinculación con las políticas públicas. Se plantea que la seguridad alimentaria se ha distinguido como un concepto en evolución, que tienen un origen multicausal, en el cual intervienen factores estructurales y coyunturales que determinan diferentes dimensiones de la inseguridad alimentaria. Así al reconocer esta multicausalidad es posible que el diseño, implementación y evaluación de políticas públicas puedan elevar su pertinencia y efectividad.es-ES
dc.formatapplication/pdf-
dc.languagespa-
dc.publisherRural Societies, Production and Environmenten-US
dc.publisherSociedades Rurales, Producción y Medio Ambientees-ES
dc.publisherSociétés rurales, production et environnementfr-FR
dc.relationhttps://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/260/258-
dc.sourceRural Societies, Production and Environment; No 27 (2014): Vol. 14; No. 27, 2014; 97-126en-US
dc.sourceSociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 27 (2014): Vol. 14; No. 27, 2014; 97-126es-ES
dc.sourceSociétés rurales, production et environnement; No 27 (2014): Vol. 14; No. 27, 2014; 97-126fr-FR
dc.titleLa Seguridad Alimentaria y las Políticas Públicas. Una visión conceptuales-ES
dc.title.alternativeSociétés rurales, production et environnement; No 27 (2014): Vol. 14; No. 27, 2014; 97-126es_MX
dc.title.alternativeSociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 27 (2014): Vol. 14; No. 27, 2014; 97-126es_MX
dc.title.alternativeRural Societies, Production and Environment; No 27 (2014): Vol. 14; No. 27, 2014; 97-126es_MX
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
dc.typeArtículo revisado por pareses-ES
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.