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Title: Comparación socioeconómica de sistemas agroproductivos en dos resguardos indígenas de Putumayo (Colombia)
Other Titles: Rural Societies, Production and Environment; No 26 (2014): Vol. 13; No. 26, 2013; 15-36
Sociétés rurales, production et environnement; No 26 (2014): Vol. 13; No. 26, 2013; 15-36
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 26 (2014): Vol. 13; No. 26, 2013; 15-36
Authors: Vandreé Julián Palacios Buchell,
Juan Carlos Barrientos Fuentes,
Issue Date: 12-May-2014
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: Abstract. The home garden, which is the main indigenous farm system in the Tamabioy and San Félix territories, is becoming a market system when it was previously only for subsistence use. These changes have socioeconomic consequences for the households. The main goal of this research is thus to analyze those consequences. Thirty-five farming families in both territories provided the information that was necessary for the in-depth interviews in the research. This analysis looks at all three farming systems (traditional, market, and transitional) and provides an economic and social assessment. For the economic component, it analyzes the efficiency of the resource use; and for the social component, it looks at the employment generated by each farming system and food security levels. The results show that the traditional system (home garden) at Tamabioy territory, and the transitional system (home garden + corn relief beans) at San Félix have the highest production costs. In regard to the lowest production costs, the results show that they are in the livestock market system in the Tamabioy territory, and in the transitional system (home garden + livestock) in the San Félix territory. The production inputs and labor are the factors of production that have the most economic relevance for the systems as a whole. The market system has more profitability and provides more income than the traditional system. However, traditional and transitional systems generate more employment, and provide more meals for the households than the market system. All the systems provide food security in the indigenous territories and all have several meals, which are classified in five groups: carb, protein, fruits, vegetables, and medicinal. However, the traditional and transitional systems ultimately provide them both at a higher level.
Resumen. El sistema de producción agraria en los resguardos indígenas Tamabioy y San Félix (Putumayo) se está transformando de huerto casero tradicional a producción comercial. Este cambio tiene implicaciones socioeconómicas a nivel de la finca-hogar en los resguardos. El análisis de dichas implicaciones es el propósito del presente estudio. La información provino de entrevistas a profundidad realizadas a 35 familias agroproductoras de ambos resguardos. El análisis económico se basó en el criterio de la eficiencia del uso de recursos; y el social en la generación de empleo y seguridad alimentaria. Como resultados se obtuvo que el sistema tradicional (huerto casero) en Tamabioy y el sistema de transición (huerto casero + maíz en relevo de frijol) en San Félix tienen los mayores costos de producción. Los menores costos se presentan en el sistema comercial de ganadería en Tamabioy y en el sistema de transición (huerto casero + ganadería) en San Félix. Los insumos y la mano de obra son los factores de producción que mayor importancia económica tienen en todos los sistemas. El sistema comercial presenta mayor rentabilidad y liquidez que el tradicional; por su parte, los sistemas tradicional y de transici�n presentan mayor generación de empleo y mayor oferta de alimentos en cantidad y variedad que el sistema comercial. Los sistemas agroproductivos, en especial los tradicionales y en transición, contribuyen a la seguridad alimentaria en los resguardos indígenas debido a que en todos ellos se encontraron diferentes alimentos que se clasificaron en cinco grupos: energéticos, proteínicos, frutas, verduras, y medicinales y aromáticas.
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/243
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19241
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