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Title: El consumo de alimentos básicos en los hogares 2000-2008 y la crisis alimentaria que se avecina en México
Other Titles: Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 23 (2014): Vol. 12; No. 23, 2012; 117-142
Rural Societies, Production and Environment; No 23 (2014): Vol. 12; No. 23, 2012; 117-142
Sociétés rurales, production et environnement; No 23 (2014): Vol. 12; No. 23, 2012; 117-142
Authors: Enrique Contreras Suárez,
Felipe Contreras Molotla,
Issue Date: 28-Aug-2012
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: Abstract. Physical food intake is studied in poor and non poor, metropolitan and rural households between 2000-2008. A variability index is built and variety is measured comparing corn intake looses with other significant dietary looses. Information comes from national home income and expenses interviews. Discussion handles around the effects of corn intake looses. Among the results are that theses looses are severe in non poor metropolitan households whose intakes in wheat, beans, milk, fruits and vegetables are being reduced. Corn, fruits and vegetables and meat intakes are maintained in poor rural households mainly because access to focalized programs and the receptions of migradollars. But these advantages cannot continue because extreme poverty grows and the northern frontier is being closed to illegal immigrants. General food intake will also suffer because the high international food prices, and growing food national imports and industrial consumption.
Resumen. Se estudian cambios en el consumo 2000-2008 de alimentos básicos en hogares separados por pobreza, urbanización, variabilidad y variedad. La variabilidad se mide por un índice, la variedad por cambios en alimentos asociados a la pérdida del maíz. La fuente son encuestas de ingreso y gasto. Se discute el significado de la pérdida del maíz para la calidad alimentaria. Concluye que la pérdida en el consumo de maíz se asocia a pérdidas generalizadas, a una mayor heterogeneidad y a pérdidas de cereales, leguminosas, leche, frutas y verduras sobre todo en los no pobres metropolitanos. El maíz se consume en cantidades semejantes entre los pobres rurales, donde las pérdidas no son grandes en frutas, verduras y carnes, por programas focalizados y remesas de la migración. Allí es grande el consumo de refrescos y agua embotellada. Esta ventaja no continuará por el aumento de la pobreza y el cierre de la frontera. Seguirá el deterioro del consumo de alimentos por la importación de alimentos, la elevación de precios internacionales y el consumo industrial.
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/206
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19204
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