Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19113

Title: Utilidades económicas generadas por la lechería familiar
Other Titles: Rural Societies, Production and Environment; No 14 (2008): Vol. 7; No. 14, Mayo 2008; 19-41
Sociétés rurales, production et environnement; No 14 (2008): Vol. 7; No. 14, Mayo 2008; 19-41
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 14 (2008): Vol. 7; No. 14, Mayo 2008; 19-41
Authors: Valentín Efrén Espinosa Ortiz,
Gladys Rivera Herrejón,
Luis Arturo García Hernández,
Issue Date: 3-Oct-2008
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: With the intention of knowing the economic utilities generated by the familiar dairy in the community Benito Juárez in Almoloya de Juarez in Mexico state, calculation of the costs was made; totals, unitarians, income and utilities. One selected a sample of milk producers through a random sampling stratified and work with eight producers during a period of a year. To each selected productive unit a questionnaire was applied to him, a format of information capture and by means of the direct observation the production cost of a liter of milk for this period was determined. For the calculation of the costs, methodology of byproducts production costs was used, and two criteria were considered. Firstly, include Opportunity Cost of manual labor (CO) and in the second, was not include themselfs. Results indicate that when not considering the CO of manual labor, utilities from the fifth level of production are detected; also it was confirm that this activity is generating of uses, which are repaid 30 % below the effective minimum wage.
Resumen. Con el objeto de conocer las utilidades económicas generadas por la lechería familiar en la comunidad de Benito Juárez, en Almoloya de Juárez, Estado de México, se realizó el cálculo de los costos, ingresos y utilidades. Se seleccionó una muestra de productores de leche a través de un muestreo aleatorio estratificado y se trabajó con ocho productores durante un periodo de un año. A cada unidad productiva seleccionada se le aplicó un cuestionario, un formato de captura de información y por medio de la observación directa se determinó el costo de producción de un litro de leche para dicho periodo. Para el cálculo de los costos se utilizó la metodología de costos de producción por insumos, y se consideraron dos criterios. Sólo en el primero se incluyó el Costo de Oportunidad de la mano de obra (co). Los resultados indican que al no considerar el co de la mano de obra en el segundo se detectan utilidades a partir del quinto nivel de producción; también se confirmó que esta actividad es generadora de empleos, los cuales son retribuidos en un 30% por debajo del salario mínimo vigente.
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/115
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19113
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.