Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19112

Title: Uso del salvado de sorgo en alimentación en ganado lechero
Other Titles: Rural Societies, Production and Environment; No 14 (2008): Vol. 7; No. 14, Mayo 2008; 9-17
Sociétés rurales, production et environnement; No 14 (2008): Vol. 7; No. 14, Mayo 2008; 9-17
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 14 (2008): Vol. 7; No. 14, Mayo 2008; 9-17
Authors: Germán David Mendoza Martínez,
Fernando X. Plata Pérez,
José Antonio Martínez García,
Ricardo Bárcena Gama,
Issue Date: 3-Oct-2008
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: Abstract. Three sources of energy in the concentrate of dairy cattlewere evaluated: sorghum bran, sorghum grain and corn bran (63%), using 12 lactating Holstein cows in a Latin Square 3 x 3, with three periods of 20 days. It was evaluated in vitro digestibility of the rations and the kinetic of dry matter disappearance of the three energetic ingredients. No differences were found in the milk production with sorghum grain (17.18 kg/d), sorghum bran (18.09 kg/d) or corn bran (17.46 kg/d) in the concentrate. The in vitro digestibility ofthe rations was not different among rations, neither the rates of dry matter degradation of the feeds evaluated. The results showed that the sorghum bran can replace the sorghum grain in the concentrated for dairy cattle without affecting the milk production and that have a similar digestibility to the sorghum grain and to the corn bran.
Resumen. Se evaluaron tres fuentes de energía en el concentrado de ganado lechero: salvado de sorgo, sorgo grano y salvado de maíz (63%), usando 12 vacas Holstein en lactación en un Cuadro Latino3 x 3, con tres periodos de 20 días. Se evaluó la digestibilidad in vitro de las raciones y la cinética de desaparición de la materia seca de los tres ingredientes energéticos. No se encontraron diferencias en la producción de leche con sorgo grano (17.18 kg/d), salvado desorgo (18.09 kg/d) o salvado de maíz (17.46 kg/d) en el concentrado. La digestibilidad in vitro tampoco fue diferente para las tres raciones ni tampoco las tasas de degradación de la materia seca de los ingredientes evaluados. Los resultados muestran que el salvado de sorgo puede sustituir el grano de sorgo en el concentrado de ganado lechero sin afectar la producción de leche y que tiene una digestibilidad in vitro similar a la del grano de sorgo y del salvado de maíz.
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/114
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19112
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.