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Title: Transición del sector agrícola hacia la acuicultura en el estado de Morelos
Other Titles: Sociétés rurales, production et environnement; No 12 (2010): Vol. 6; No. 12, Junio 2006; 39-66
Rural Societies, Production and Environment; No 12 (2010): Vol. 6; No. 12, Junio 2006; 39-66
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 12 (2010): Vol. 6; No. 12, Junio 2006; 39-66
Authors: Marañón Herrera, Samuel
Malpica, Aída
Martínez, David
Issue Date: 25-Jan-2007
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: Retrospective information, of data related to a production cycle of the prawn, in a farm located in Morelos state, at central region of Mexico was analyzed. Principal purpose is analyze farm management, that allowed cultural permanence, considering production, organization and social benefits. Evaluation was carried out in three ponds with a total surface of 3,361 m2. Post larval were seeded with a density of 9.16 organisms/m2;. Yield composition and sales per month is described, as well as water quality of the culture. Information about organization and social benefits was obtained through interviews and participative observations. Results indicated that water quality was appropriate and culture management was deficient since control of the culture was lost. The prawn harvested amount was approximately 560.1 kg, with an average yield of 0.167 kg/m2. Income sale was $22,404. Operation cost of production was $18,419.85, the net profit was $3,984.15 and cost-benefits ratio was 1.22. It is concluded that control loss of commercial densities and prawn size resulted of an inadequate farm management. Cultural factors were reflected in organization, because of was oriented to a self subsistence production than to a commercial one; this suggest a peasant strategy transition in resources use, that it’s related to transformation from agriculturist to acuaculturist.
Se analizó información retrospectiva de un ciclo de producción de langostino en la granja “El Jicarero”, en el estado de Morelos, con el propósito de analizar el funcionamiento que permitió la permanencia del cultivo, a partir de la producción, organización y beneficio social. La evaluación se realizó en tres estanques (3,361 m2), sembrados a 9.16 organismos/ m2. Se describe la calidad del agua, composición de la cosecha y las ventas. La información de la organización y el beneficio social se obtuvo por entrevistas y observación participativa. Los resultados indican que la calidad del agua fue adecuada y que el manejo fue deficiente al perderse el control del cultivo. La cosecha de langostino fue de 560.1 kg con un rendimiento de 0.167 kg/m2. El ingreso por venta fue de $22,404, el costo de operación fue $18,419.85 y el beneficio neto fue de $3,984.15. La relación beneficio-costo fue 1.22. Los factores culturales se reflejaron en una organización para una producción de subsistencia y no para una comercial. Lo que indicó una transición de la estrategia de los campesinos en el uso de sus recursos.
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/103
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19101
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