Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19077

Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorJarquín Gálvez, Ramón
dc.creatorJarquín Gálvez, Ramón-
dc.date2007-02-15-
dc.date.accessioned2021-05-03T23:55:01Z-
dc.date.available2021-05-03T23:55:01Z-
dc.date.issued2007-02-15
dc.identifierhttps://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19077
dc.identifier.urihttps://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/79
dc.descriptionThis document presents a description of the main coffe plantations as agro-ecosystems of the High Mountains of Chiapas. It also presents a historic review of coffee plantations' origins, the influence of different countries over the model proposed by the Mexican Coffee Institute and the current situation of coffee production. Finally, we discuss coffe's borer disease, as one of the most important production constraints in Chiapas and some management strategies for production.en-US
dc.descriptionEste documento presenta una descripción de los principales agroecosistemas cafetaleros existentes en la zona de Los Altos de Chiapas, así como una construcción histórica de sus orígenes, la influencia de los países cafetaleros sobre el modelo que el Instituto Mexicano del Café impulsó en la zona y la situación actual de la problemática productiva. Finalmente, se da énfasis al problema de la broca del café como una de las limitantes productivas más importantes en la zona y a las estrategias para su manejo en ambientes de producción acordes con la naturaleza.es-ES
dc.descriptionCe document présenteune description des principaux agro-écosystèmes du café qui existent dans la zone de Los Altos de Chiapas. De même, il réalise une construction historique de leur origine, de l'influence des pays producteurs de café sur le modèle impulsé par l'Institut Mexicain du Café dans la zone et de la situation actuelle de la problématique productive. finalement, l'accent est mis sur le problème de la "broca" (parasite) du café, qui constitue une des limites les plus importantes à la production dans la zone, ainsi que sur les stratégies pour la gestion d'un milieu de production, en accord avec la nature.fr-FR
dc.formatapplication/pdf-
dc.languagespa-
dc.publisherRural Societies, Production and Environmenten-US
dc.publisherSociedades Rurales, Producción y Medio Ambientees-ES
dc.publisherSociétés rurales, production et environnementfr-FR
dc.relationhttps://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/79/79-
dc.sourceRural Societies, Production and Environment; No 7 (2003): Vol. 4; No. 7, Diciembre 2003; 83-92en-US
dc.sourceSociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 7 (2003): Vol. 4; No. 7, Diciembre 2003; 83-92es-ES
dc.sourceSociétés rurales, production et environnement; No 7 (2003): Vol. 4; No. 7, Diciembre 2003; 83-92fr-FR
dc.titleAgroecosistemas cafetaleros en Los Altos de Chiapases-ES
dc.title.alternativeRural Societies, Production and Environment; No 7 (2003): Vol. 4; No. 7, Diciembre 2003; 83-92es_MX
dc.title.alternativeSociétés rurales, production et environnement; No 7 (2003): Vol. 4; No. 7, Diciembre 2003; 83-92es_MX
dc.title.alternativeSociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 7 (2003): Vol. 4; No. 7, Diciembre 2003; 83-92es_MX
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article-
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion-
dc.typeArtículo revisado por pareses-ES
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.