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Title: Orígenes de un proyecto agrícola
Other Titles: Rural Societies, Production and Environment; No 6 (2003): Vol. 4; No. 6, Junio 2003; 81-96
Sociétés rurales, production et environnement; No 6 (2003): Vol. 4; No. 6, Junio 2003; 81-96
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 6 (2003): Vol. 4; No. 6, Junio 2003; 81-96
Authors: Ortoll, Servando
Issue Date: 14-Feb-2007
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: This essay seeks to fill the vacuum left by two authors who have analyzed the Green Revolution in Mexico; Cynthia Hewitt de Alcántara and Joseph Cotter. It responds indirectly to several of Rockefeller Foundation scientists concentrated on addressing the needs that Mexican authorities themselves indicated were a priority in rural Mexico. This essay discusses the stepsthat Rockefeller Foundation scientists took to ensure their success in Mexico, establish a “Mexican Agricultural Project” connected with the Ministry of Agriculture and Development, and work in the experimental plots of the National School of Agriculture in Chapingo. The goal of all of these activities was to produce food that would meet the needs of a population, such as that of Mexico, which is constantly growing but has few resources to feed itself.
Este ensayo pretende llenar los vacíos que han dejado tras de sí dos autores que han analizado la Revolución Verde en México: Cynthia Hewitt de Alcántara, y Joseph Cotter. El ensayo responde, de manera indirecta, a varias de las críticas de Hewitt respecto a las limitaciones de la Revolución Verde, al mostrar que los científicos de la Fundación Rockefeller se dedicaron a responder a las necesidades que las propias autoridades mexicanas señalaron como prioritarias en el campo mexicano. Este ensayo abarca los pasos que dieron los peritos de la Fundación para asegurar su éxito en México; establecer un Proyecto Agrícola Mexicano vinculado a la Secretaría de Agricultura en Chapingo. Todo con la idea de producir alimentos que cubrieran las necesidades de una población cada vez más numerosa pero con escasos recursos para autoalimentarse, como la mexicana.
Cet essai prétend combler les vides laissés par deux auteurs analystes de la RévolutionVerte au Mexique : Cynthia Hewitt de Alcántara et Joseph Cotter. Il répond, de manière indirecte. A plusieurs critiques de Hewitt concernant les limitations de la révolution verte, en montrant que les chercheurs de la Fondation Rockefeller ont répondu aux besoins que les propres autorités mexicaines signalaient comme prioritaires pour l’agriculture nationale. L’article présente les pas réalisés par les experts de la Fondationpour assurer un succés mexicain, établir un Projet Agricole Mexicain lié au ministère de l’agriculture et travailler sur les parcelles expérimentales de l’École Nationale d’Agriculture de Chapingo. Tout cela, avec l’idée de produire des aliments qui couvriraient les nécesités d’une population mexicaine de plus en plus nombreuse mais comptant sur peu de ressources pour l’autoalimentation
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/66
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19064
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