Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19025

Title: Los mayorístas de aguacate de la Central de Abasto del Distrito Federal y su vínculo con el campo de Michoacán, México
Other Titles: Sociétés rurales, production et environnement; No 3 (2001): Vol. 2; No. 3, Diciembre de 2001; 51-59
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 3 (2001): Vol. 2; No. 3, Diciembre de 2001; 51-59
Rural Societies, Production and Environment; No 3 (2001): Vol. 2; No. 3, Diciembre de 2001; 51-59
Authors: Echánove H., Flavia
Issue Date: 12-Feb-2007
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: This article describes the suplí mechanism used for the main avocado wholesalers in Mexico City food suplí center (CEDADF), including an análisis of the different thinks along the distribution chain, it also analyzes the producers and packers participation and Cupanda as a social organization which has joined the avocado production and trade. Results were obtained from direct interviews which showed the great power and influencof a reduced traders group has in Mexico City food supply center (CEDADF) and Michoacan which is the main avocado production area in our country.
El presente artículo estudia los mecanismos de abasto de los principales comerciantes mayoristas de aguacate de la Central de Abasto del Distrito Federal (CEDA-DF), lo que implica el análisis de los agentes que intervienen a lo largo de la cadena de ese producto. Se analiza la participación de productores y empacadores, así como el caso de la Cooperativa Cupanda, que constituye una organización social que ha integrado la fase de la producción y el comercio mayorista de aguacate. Este estudio de caso, basado en la realización de entrevistas directas, revela el gran poder e influencia que un reducido grupo de comerciantes de la Ciudad de México ejercen no sólo al interior de CEDA-DF, sino en Michoacán como la principal zona productora de aguacate en nuestro país.
Dan cet article on étudie les mécanisme de lápprovisionnement des principaux commercants de lávocat dans le grand marché de Mexico, cést cela químplique lánalyse des agents qui ont un rapport au long la chaîne de ce produit. On analyse la participation des producteurs et emballeurs, ainsi comme le cas de la Coopérative Cupanda, qui constitue une organisation sociale qui a integré la phase de la production et le commerce de lávocat. Cette étude de cas, est basée sur des intervieurs directes, et montre l’ enorme pouvoir et l’influence qu’un petit group de commercants de Mexico a à Mexico même mais aussi au Michoacan comme principalle región prductrice d’avocat dans notre pays.
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/27
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19025
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.