Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19011

Title: Análisis económico del pequeño productor citrícola de Veracruz, México
Other Titles: Sociétés rurales, production et environnement; No 2 (2001): Vol. 2; No. 2, Junio 2001; 25-39
Rural Societies, Production and Environment; No 2 (2001): Vol. 2; No. 2, Junio 2001; 25-39
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente; Núm. 2 (2001): Vol. 2; No. 2, Junio 2001; 25-39
Authors: Saano, Daisuke
Rivera P., María L.
Acosta B., Rey
Issue Date: 7-Feb-2007
Publisher: Rural Societies, Production and Environment
Sociedades Rurales, Producción y Medio Ambiente
Sociétés rurales, production et environnement
Description: This article is focused on the economic analysis of small citrus producers of the state of Veracruz, México that own a small land use traditional farming technologies. On the basis of the data of an individual fran the model of economic yield of small farms was estimated using the linear planning model. It was found that the lime is a fundamental culturein the economy because it creates a permanent flow of cash. Moreover, the use of multiculturing (associated cultures) techniques permits a small grower to guarantee a certain level of food supply because at the same time it can produce crops that form his basic consumption together with corn and bean. oranges encountered certain difficulties to be a real option for this small producer due to their low price.
Este artículo se centra en el análisis económico de los pequeños productores citrícolas del estado de Veracruz, México que se caracterizan por poseer pequeñas extensiones de tierra y utilizar tecnologías tradicionales en sus sistemas de producción. Utilizando datos de una granja individual se estimó el modelo del comportamiento económico de pequeñas granjas utilizando un modelo de programación lineal. Se encontró que el limón persa es un cultivo fundamental de al economía ya que genera un flujo de efectivo permanente. Además, el uso de técnicas de multicultivo (cultivos asociados) le permite al pequeño productor garantizar cierto nivel de abasto alimenticio ya que al mismo tiempo puede producir cultivos que forman parte de su canasta de consumo básico como el maíz y frijol. La naranja encontró ciertas dificultades para ser un opción real para este pequeño productor debido a los precios tan bajos que enfrenta.
Cet article se centre dans une étude économique de sproducteurs de citriques à Veracruz, Mexique. Ces producteurs ont suivi des pratiques d'agriculture traditionnelles dans des terres prtites. en utilisant les donnés d'une ferme individuelle on a éstime la modèle de comportement économique des fermes petites à base d'une modèle d ela programmation linéaire. On a decouvert que la limeest une culture fondamentale dans l'économie puisque génère un flux des liquidités permanent. En plus l'usage des techniques de multiculture (cultures associées) permet au producteur petit de garantir un certain niveau d' approvisionnement alimentaire puisqu'il peut produire en même temps des cultures qui forment part de sa corbeille de consommation de base avec le maïs et haricot. L'orange a rencontré certaines difficultés pour être une option réelle pour ce producteur petit en raison du prix si bas qu'on affronte.
URI: https://sociedadesruralesojs.xoc.uam.mx/index.php/srpma/article/view/13
Other Identifiers: https://repositorio.xoc.uam.mx/jspui/handle/123456789/19011
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.